STATUI DE DACI – 6)

S. V. Dim. Hâncu

MOTTO

Taie-le rădăcinile, acoperă-le cerul, distruge-le tradițiile, fă-i sa se rușineze de ceea ce sunt!
Astfel, nu va mai fi nevoie să lupți pentru a-i cuceri, speriați de ceea ce i-ai convins că sunt, te vor implora să vii să-i salvezi…

SUN TZU – “Arta razboiului”

O altă unicitate a unor statui de daci este folosirea a doua tipuri de materiale, foarte diferite, în realizarea aceleiași opere.

Eu nu cunosc statui romane făurite utilizând această tehnică. Dar eu nu pot pretinde ca am vazut TOATE sculpturile realizate în Roma antică. Dacă cineva cunoaște statui antice care nu reprezintă daci și care sunt realizate prin îmbinarea a doua materiale, diferit colorate, i-aș fi recunoscator daca mi-ar semnala sculpturile cu pricina.

Romanii aveau un obicei – iși pictau statuile. Pielea era vopsită în culoarea sa naturala iar hainele erau colorate conform culorilor pe care le aveau hainele romane.

Evident, vopseaua ceda prima cu trecerea timpului. Foarte puține statui romane au fost gasite cu vopseaua aplicată de artist.

Statuile de daci, cele în care este utilizat și porfirul, sunt realizate prin îmbinarea porfirului cu marmura.
Tot ce este piele “la vedere” – capul, gatul, bratele, palmele si degetele – este sculptat din marmură albă sau gălbuie. Restul corpului – partea acoperita de haine – este sculptat din porfir.

Efectul este MAGIC – STATUILE CAPATA ȘI MAI MULTĂ VIAȚĂ.

Nici înainte, nici după STATUILE DE DACI, după știința mea, POATE LIMITATĂ, în Roma antică nu s-a mai folosit această tehnică.

Oare sculptorii romani și-au batut capul să INOVEZE, creând, special pentru statuile de daci, o nouă tehnică de realizare a sculpturilor, DEOSEBIT DE SPECTACULOASĂ, ca apoi s-o ABANDONEZE TOTAL?

Dacă nu există, între statuile considerate creație a sculptorilor romani și alte statui elaborate prin îmbinarea a doua materiale diferit colorate, după părerea mea, statuile de daci NU POT FI OPERA SCULPTORILOR IMPERIULUI ROMAN.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s