SPIRITUALITATEA DACICA

Pentru toti cei ce au oarece cunostinte de filosofie si de istorie a religiilor, urmatoarele observatii:

Din LEGILE BELAGINE:

-Zalmoxianismul era o religie monoteista – Forta Suprema si Unica a Universului este “Focul cel Viu si Vesnic” (legea 1) din Lumina caruia se nasc toate cele ce au fiinta.

-Zalmoxianismul se bizuia pe o gandire DIALECTICA in care totul se transforma (“panta rei”, totul curge – Heraclit din Efes, 535-475 inainte de Cristos). De la Heraclit si Platon pana la Hegel si Marx, gandirea dialectica isi are izvorul in gandirea belagina a vechilor daci.

-Zalmoxianismul pune si bazele unei gandiri a transcendentei (“cel ce vede prin ochii tăi este vesnic si lumina sa este fără umbră.
El este dincolo de viată si moarte, dincolo de bine si rău, dincolo de frumos si urât, dincolo de curgerea timpului” – legea 45). NB – Adam si Eva, in Gradina Edenului, se aflau deasupra binelui si a raului si ar fi avut Viata Vesnica daca n-ar fi gustat din fructul oprit al pomului CUNOASTERII BINELUI si a RAULUI – PLACERE versus DURERE.
Si gandirea mistica mozaica este prefigurata de gandirea dacica.

-cu mult inainte de Cristos, Zalmoxianismul proclama iubirea semenului ca valoare suprema pentru om. “Trufia răceste iubirea inimii si o face în dusmănie si nu există dobitoc mai josnic decât omul care nu mai are iubire în inima sa. Căci iubirea este cea dintâi putere si chipul ei este lumina” – legea 13.

-temelia intelepciunii este CUNOASTEREA. prin intelepciune omul se apropie de Focul cel Viu si Vesnic.

Zalmoxianismul pare a fi CARTEA de CAPATAI a Omenirii postglaciare.

VECHIUL TESTAMENT SI NOUL TESTAMENT AU MULTE ELEMENTE PRELUATE DIN SCRIERI ORIENTALE.

SPRE EXEMPLU, JUDECATA INTELEPTULUI REGE SOLOMON – SE SPUNE CA LA SOLOMON S-AU PREZENTAT DOUA FEMEI PRETINZAND, FIECARE, CA ESTE MAMA ACELUIASI COPIL. SOLOMON SCOATE SABIA SI SPUNE CA VA TAIA COPILUL IN DOUA SI VA DA FIECAREI FEMEI CATE O JUMATATE DE COPIL. EVIDENT CA IMPOSTOAREA (MAMA MINCIMOASA) SE TRADEAZA PRIN INDIFERENTA FATA DE IMINENTA MOARTE A COPILULUI. SOLOMON VA ATRIBUI COPILUL CELEI CARE IL VA IMPLORA, CU LACRIMI IN OCHI, SA NU TAIE COPILUL.

APROAPE ACEEASI POVESTE O INTALNIM IN VEDELE INDIENE. LA UN INTELEPT SE PREZINTA CELE DOUA FEMEI PRETINZAND CA, FIECARE, ESTE MAMA ACELUIASI COPIL. INTELEPTUL TRASEAZA CU O NUIA, IN TARANA, UN CERC SI LE SPUNE CELOR DOUA FEMEI CA VA PUNE COPILUL IN CERC SI LE INVITA PE CELE DOUA PRETENDENTE LA TITLUL DE MAMA SA APUCE COPILUL, FIECARE DE CATE O MANA SI SA TRAGA, INCERCAND SA SCOATA COPILUL IN AFARA CERCULUI, DE PARTEA EI. CARE VA REUSI, VA CASTIGA COPILUL. BINEINTELES CA ADEVARATA MAMA NU VA TRAGE, DE TEAMA SA NU VATEME COPILUL SI INTELEPTUL VA ATRIBUI COPILUL ACELEI FEMEI. SI COSMOGENEZA BIBLICA ESTE TERIBIL DE „NAIVA”. UN BATRAN CU BARBA, APARUT DE NICAIERI SI UNDE NU ERA NIMIC, SE APUCA SA MESTEREASCA CERUL SI PAMANTUL, LUMINA, VIETUITOARELE, PAMANTULUI SI OMUL. TIMPUL NU ERA CREATIA LUI. TIMPUL ERA SI PENTRU EL APRIORIC. PANA SI MITOLOGIA ANTICA ZISA GRECEASCA (NU STIM CAT DIN ACEASTA MITOLOGIE APARTINE ORIGINAR PELASGILOR, PRECURSORII TRACO-GETO-DACILOR) ARE O COSMOGONIE MULT MAI ELABORATA SI MAI ABSTRACTA – LA INCEPUT A FOST HAOSUL. DIN HAOS S-AU DIFERENTIAT CERUL SI PAMANTUL (URANUS SI GEEA) CARE, PRIN IMPERECHEREA LOR, VOR DA NASTERE CELORLALTI ZEI. ACEASTA CONTURARE/DESPRINDERE, DIN HAOS, A LUI URANUS SI A GEEI MA DUCE CU GANDUL LA SEMNELE DACE YIN SI YANG, FIGURATE PE CERAMICA DE CUCUTENI – ACESTE SEMNE DACE SUNT CLAR REPREZENTATE GRAFIC CA NASCANDU-SE DINTR-UN VORTEX COSMIC. INTRE ALTE VALENTE SPIRITUALE, YIN SI YANG REPREZINTA INGEMANAREA PRINCIPIILOR FEMININ SI MASCULIN. IN LEGILE BELAGINE, IN SPATELE A TOT CE FIINTEAZA ESTE „FOCUL CEL VIU SI VESNIC”, O ENTITATE/CONCEPT CARE TRANSCENDE SI DA VIATA LA TOT CE ARE EXISTENTA. PRIMA LEGE BELAGINA, IN FORMA IN CARE A AJUNS LA NOI, SUNA :
1. Dincolo de curgerea timpului si de cugetarea zeilor, este Focul cel Viu si Vesnic, din care vin toate si prin care fiintează toate cele ce sunt. Totul si nimicul sunt suflarea Sa, golul si plinul sunt mâinile Sale, miscarea si nemiscarea sunt picioarele Sale, nicăieri si peste tot este mijlocul Său, iar chipul Său este lumina. Nimic nu este făptuit fără de lumină si tot ce vine din lumină prinde viată si ia făptură. ––––––– -DUPA PAREREA MEA, EMBRIONUL TUTUROR TEOLOGIILOR SI AL TUTUROR ORIENTARILOR FILOSOFICE CE SE VOR DEZVOLTA POATE FI GASIT IN LEGILE BELAGINE, CHIAR SI IN FORMA LOR SARACA, CARE NE-A PARVENIT PRIN VREMURI – DE LA DIALECTICA LUI HERACLIT LA CEA HEGELIANA SI DE LA GANDIREA TRANSCENDENTEI LA PLATON LA ACELASI TIP DE GANDIRE A LUI KANT. SI IUBIREA UNIVERSALA DE TIP CRISTIC ESTE PREFIGURATA IN LEGILE BELAGINE: 13. Trufia răceste iubirea inimii si o (PRE)face în dusmănie si nu există dobitoc mai josnic decât omul care nu mai are iubire în inima sa. Căci iubirea este cea dintâi putere si chipul ei este lumina. Ia seama ca nu cumva gândul tău să se împresoare cu trufia, căci mai jos de dobitoace vei ajunge. SAU: 25. Fii blând si răbdător cu cei de lângă tine, căci asa cum te porti tu cu ei, asa se poartă si altii cu tine, căci simtirea lui este la fel cu simtirea ta, din aceeasi suflare este si simtirea lui, iar lumina ce se vede prin ochii lui este din aceeasi lumină cu cea care se vede prin ochii tăi. IATA SI PORUNCA MOZAICA „SA NU FURI”: 17. Nu lua cu siluire si nici cu vorbe amăgitoare ceea ce nu este al tău, căci cel ce priveste prin ochii tăi este acelasi cu cel ce priveste prin ochii celuilalt. Ia seama la taina aceasta. CARE NU ESTE NUMAI O PORUNCA IMPERATIVA, CA IN TORA (VECHIUL TESTAMENT), CI ESTE PREZENTATA SI CU TEMEIURILE SALE ADANCI. SI MITUL TRECERII LUI ADAM SI A EVEI PRIN GRADINA EDENULUI ESTE PREFIGURAT IN BELAGINE: 45. Înteleptul uneste pe cel ce vede cu cel ce gândeste, pe cel ce simte cu cel ce face, dar neînteleptul îi desparte. Deschide-ti bine ochii, căci cel ce face, cel ce simte si cel ce gândeste sunt asemeni norilor care vin si pleacă, dar cel ce vede prin ochii tăi este vesnic si lumina sa este fără umbră.
El este dincolo de viată si moarte, dincolo de bine si rău, dincolo de frumos si urât, dincolo de curgerea timpului. ADAM SI EVA, INAINTE DE A MANCA DIN POMUL CUNOASTERII BINELUI SI RAULUI (A PLACERII SI A SUFERINTEI), ERAU DINCOLO DE VIATA SI DE MOARTE, DINCOLO DE TRECEREA TIMPULUI. BLESTEMATII DE HOHENZOLLERNI, LIPSINDU-NE DE PLACUTELE DE LA SINAIA, NE-AU LIPSIT, CU SIGURANTA SI DE O CUNOASTERE MAI AMPLA SI MAI PROFUNDA A SPIRITUALITATII DACICE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s